Sylvanas kamp mod FIP

Sylvanas’ kamp mod FIP

Hvis du har brug for hjælp, så kontakt omgående administrator Angela Andersson i Facebookgruppen "Kampen mot FIP"

Vores dejlige pige, DK Wonderworld Sylvanas Windrunner, blev d. 30. November 2022 diagnosticeret med tør FIP.
Det skete efter kort tids sygdom, som opstod efter udstillingen i Middelfart d. 19. Og 20. November 2022.

FIP er en forfærdelig sygdom som i 99 % af alle tilfælde er dødelig uden behandling. Den ret nye og banebrydende behandling med GS-441524 har nu reddet mange katte på verdensplan. Behandlingen er dyr, men også effektiv.

Symptomerne som opstod var slikken på væggene samt på metal, trak sig fra os, nedstemthed og til sidst ingen appetit.

Vi bestilte med det samme, efter diagnosen, som blev stillet ud fra symptomer og svarene på blodprøverne, medicin hjem i form af GS-441524, og så måtte vi i gang. Vi har igennem hele forløbet, behandlet med injektioner. Der er dog også mulighed for, at behandle med piller.

Sylvanas blev barberet på ryggen, for at gøre injektionerne nemmere og så vi kunne observere om der kom sår (kendt bivirkning) eller læk af GS-441524, når vi gav injektionerne.

I begyndelsen både før medicinen ankom og de første to døgn, måtte vi tvangsfodre Sylvanas, for at hun ikke skulle komme i yderligere problemer grundet mangel på mad.
Vi gav hende her vådfoder samt vand på sprøjte, som vi sprøjtede ind i munden af hende.

Allerede på dag 3 så vi en tydelig forbedring.
Hun begyndte selv at spise små portioner både af våd og tørfoder, drikke selv og gå rundt i huset igen.
Herefter gik det stærkt med forbedringer. Hun begyndte igen at sove med os om natten, spiser endnu mere og langsomt begyndte hun også at ville lege med både legetøj og de andre katte.

På dag 7 begyndte injektionerne langsomt at blive mere besværlige, men det har skyldes et sundhedstegn. Sylvanas kom langsomt til kræfter og injektionerne giver kortvarig smerte, og kun mens de gives.
Herefter gik det stærkt med yderligere forbedringer. Alt fra vilde lege og stor appetit. Vægten steg hurtigt og hun kom til kræfter igen efter den svære tur hun har været på.

Vi begyndte på dag 23 at observere små sår på Sylvanas krop, som er en kendt bivirkning fra GS-441524. Sårene opstår ikke ved injektionsstederne, men andre steder på kroppen. De kan forekomme både ved injektioner og tablet behandling.
Når hun har været for optaget af de områder hvor sårene var, har hun fået en sweater på, så hun ikke slikker sig i områderne.

Vi har under forløbet, fået taget blodprøver i uge 4, 8, 12 og uge 16.

Da Sylvanas blodprøver ikke var perfekte i uge 12 blev hun forlænget yderligere 4 uger med medicinsk behandling, derfor også blodprøver i uge 16. Det var kun Gammaglobuline, som ikke helt var indenfor normalområdet i uge 12.
Så til sidst nåede vi helt op på 128 dage med daglige injektioner, hvilket skal siges, ikke er normalen for langt de fleste katte. Der var til sidst problemer med den ene prøve blev væk på laboratoriet, så vi måtte til blodprøve igen. Man må ikke afslutte behandlingen før man har svar på sine tests.

En vigtig ting at være opmærksom på under behandlingen er både om katten har feber og om katten tager på i vægt. Sylvanas har ikke haft feber siden begyndelsen af behandlingen og har taget på undervejs. Hun startede med en vægt på 1,98 kg, og er nu oppe på en vægt der hedder 4,80 kg. Så mere end en fordobling af sin kropsvægt.

Vi har også gjort brug af microchippen fra SureSense (både ID mærkning og med termometer i), i kombination med en chip scanner som kan læse temperatur, som har gjort det meget nemmere at holde øje med om hun har haft feber undervejs.

Jeg vil ikke lægge skjul på, at det har været en ekstremt hård periode.
Det er hårdt at skulle påføre sit lille hjertebarn smerte hver eneste dag,også selv om det kun var kortvarigt, mens injektionerne blev givet. Vi har sagt til os selv, at vi ikke gør det imod hende, vi gør det for hende.
På de dårlige dage, hvor der har været meget modstand under injektionerne, har det været hårdt psykisk for os.
- Heldigvis har Sylvanas været meget tilgivende og har efter 5 minutter været på skødet af os igen for at få kærlighed.
Det er samtidig også nogle hårde dage, når man venter på svar på blodprøverne. Man håber hele tiden på fremskridt, men frygter samtidig at det ikke går godt.

Det har været en periode med meget angst, mange tårer (både af glæde og af frustration) men også en periode der har vist os, hvad kærlighed virkelig er. Både blandt os mennesker, men også fra Sylvanas til os.

Vi har fået mange henvendelser, som har sagt at de ikke kan forstå, hvordan vi har kunne klare det. Men i krig og kærlighed gælder alle kneb.
Nogen har spurgt om vi ikke er bange for, hvad der kan ske, nu hvor behandlingen i Danmark ikke er godkendt, men her var alternativet at Sylvanas blev aflivet.

- Her vil jeg understrege at “ikke godkendt” ikke betyder, at det er ulovligt at behandle sin kat. Heldigvis er de i Sverige og Norge længere fremme end Danmark på det område, og der er hjælp at hente ved dyrlæger som har fået licens til at behandle katte med FIP

Nu er vi så også igennem observationsperioden, hvor vi var meget angste især i starten, når man skal lægge medicinen fra sig igen. Man håber i denne periode på at man ikke ser nogen tilbagefald.
I observationsperioden tages blodprøver i uge 6 og 12, og er blodprøven i uge 12 god, så kan katten erklæres rask.

Vi har under vores behandling fået meget hjælp fra den fantastiske Facebook gruppe: “Kampen mot FIP” og herunder også fra Administrator Angela Andersson, som har hjulpet med alt fra tolkning af blodprøvesvar og spørgsmål undervejs. Denne gruppe har været uundværlig i det her forløb!

Det har været en kostbar behandling, men jeg er ikke i tvivl om, at jeg ville gøre det igen.